A iz koje šolje vi pijete kafu?

What is your favorite mug for drinking coffee at home?

-Možes li pliz da mi skuvaš kafu-, prošaptah pored zaspalog deteta mužu koji je upravo izlazio iz sobe.
-Može nes umesto turske?-
-Ajd može.
Par minuta kasnije…
-Izvoli-, kaže on pružajuci šolju kafe ka krevetu.
-Mooolim?- reče nezahvalna žena.
-U tu šolju si mi sipao kafu?? Pa kad ja pijem iz te šolje? Iz te šolje pijem samo čaj, i to onaj zimski…-

Da vam kažem ja nešto, vama što ne pijete kafu, jeste, bitno je iz koje šolje pijem kafu! I ako ste mislili da je isto iz koje nes, a iz koje tursku, grdno ste se prevarili. Za nes sam manje izbirljiva, a ovako ja to za tursku:

Ne može da bude ona velika tipska kao onaj usamljeni eksponat iz štamparije npr, dobro ako ima neku ekstra kul poruku, samo tad može da prođe. Ne može da bude ni teška ni glomazna. Ne može da ima izvijene ivice. Ne može da bude ni mala. Ne može da bude preširoka. Ne može da bude unutra crne boje. Ne može da ima premalu dršku. Ne može da bude takva da se kafa sporo hladi, a ni brzo. Ne može da podliva. Ne može da bude serijska. Ne može da bude…. ružnjikava.favourite-mugs-with-quotes

Mora da bude nekako srednja, kao onaj tanjir kaše što Zlatokosa mazne od mede, mora bre da bude potaman, po meri. Na primer dole uža, a gore šira. Na primer zelena. Možda jednostano bela. Na primer uspomena sa Nove Godine u Beču. Na primer uspomena sa Krfa, znate one plavo bele od pre 10 i kusur godina. Na primer umetnička. Na primer dizajnerska. Na primer bucmasta, ograničena serija. Na primer uspomena sa italijanskih studija. Na primer uspomena iz Petrovca, štampa koja se površinski spere ali uvek blistavo jasno znaš taj trenutak kad si je sa sestrom kupovao… i smejao se.

Šolja te umirujuće, gustirajuće kafe kada i vreme i žagor i sve obaveze moraju da stanu, uspore se, uzmu pozitivno obličje kroz prizmu sećanja i prizivanja svih najlepših kafenih momenata, je šolja uspomena. Samo tvojih. Samo iz nje je kafa baš kako treba zakuvana. Baš kako treba topla, i srednje slatka. I prija.
Iz svake druge se nekako brže popije, manje primeti, manje uživa. Lako zaboravi.
Taj momenat kada otvorimo viseći deo i brzim pogledom skeniramo repertoar nakupljenih šolja i izaberemo baš nju, je nekako svečani momenat.beautiful-ceramic-mugs

Ovaj put je crvena, sa pahuljicama, divno buckasta, srednje velika, taman da kad naspeš kafu ostane gore još prst prazno. Savršeno leži u ruci. Ili u obe ruke. Savršeno odabrana preko skajpa sa sestrom u Božicnem šopingu u Nemačkoj. Umeju ti Nemci da naprave preslatke suvenire za praznike, nema šta.

Stavljam je na pult, okrećem se. Onaj momenat kada ti drška krene za rukom, šolja pada, vrela kafa se prosipa po meni i podu, lomi se sve u paramparčad. Da, ovaj sentemtalni cmizdravac plače. Moja omiljena šolja! Bila je savršena!
Stidljivo se javlja jedna poluradosna misao, SAD MORAM U POTRAGU ZA NOVOM!

Da li ću je spaziti kod Kineza, da li da sačekam more, da li će iskrsnuti u megamarketu ograničena geometrijski dizajnirana serija? Da li će mi „kafunepijući“ dragi nabaviti onu -Ja sam žena zmaj i te fore- šolju?
Opcije se otvaraju, neverovatne „šoljne“ avanture zamišljaju, a ti Mirjana do tad pij kafu iz prevelike izvijene ružnjikave šolje za zimski čaj, da, onaj sa cimetom.
Vidi, muž ti je skuvao, nije da imaš pravo da izvoljevaš 😉 .

Credits: All photos found on Pinterest

S ljubavlju,

vaša Mia

  1. Dopadljiv tekst. Da li su i fotke tvoje jer mislim da sam ugledala pahuljicastu?Inace, kafu retko pijem ali sam isto tako vrlo probirljiva za solje za caj.

    • Eheej, pa hvala, istinit tekst kao i moj svaki )))) Sve ove divne solje sam nasla na pinterestu…eeeh da su moje bar neke, a ubila sam se trazeci tu sa pahuljicama koju sam razbila ali nadjoh samo ove jako slicne, nisu iste, neeema vise, prosla Nova Godina haha 😉 hvala za koment;-) !

  2. Joj kakve si prekrasne Mia šolje skupila za post, od prve do poslednje! Kakva inspiracija… bacam se prvom prilikom u potragu za saršenom za moju dušu! Hvala 🙂

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti i sledeće HTML tagove i atribute:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>